ponedeljek, 18. julij 2011

Dobre in slabe maščobe-nenasičene maščobe

Z maščobami velja ravnati zelo previdno, pa ne le v smislu preštevanja kalorij. Za svoje zdravje jih nujno potrebujemo, a le prave in v pravi obliki.

Nenasičene maščobe

Nenasičene maščobe so rastlinskega izvora (olja oreškov in semen), najti pa jih je tudi v mesojedih ribah. Nenasičene maščobe so bodisi mono- ali polinenasičene. Nasičene maščobe, ki jih zaužijemo s hrano, so bogat vir energije, vendar ne spadajo med nujno potrebna (esencialna) hranila, saj jih je človeško telo sposobno tvoriti samo od sebe. Nasprotno pa nenasičene maščobe spadajo med esencialna hranila. Telo jih je sposobno pretvarjati iz manj v bolj nenasičeno obliko, osnovni, linolno in linolensko, pa moramo dobiti s hrano in ne moreta nastati sami v človeškem telesu.

Ni komentarjev:

Objavite komentar