Podajam svoj jedilnik, ki sem si ga oblikoval na osnovi predhodnih izkušenj v fitnesu ter na osnovi enoletnih izkušenj s tekom.
Nasveti/predlogi glede prehrane:
- jejte najmanj 3x na dan (pričnite z dobmim zajtrkom);
- zaužijte dobre in "hitre" (ki se hitro absorbirajo - vidok glikemični indeks) ogljikove hidrate takoj po treningu (priporočam razmerje 3/1 z beljakovinami - 3 enote OH proti 1 enoti B);
- zaužijte dovolj vitaminov in mineralov;
- zaužijte kar veliko nenasičenih maščob (laneno olje, laneno seme, ribje olje, oreščki, itd.);
- za vse, ki imate nizek hemoblobin priporočam, da zaužijete pesin sok, navadno rdečo peso in veliko oreščkov skozi ves dan;
- veliko zaužijte tekočine (od 3 do 5l na dan);
- jejte "dobre" ogljikove hidrate (več si lahko preberete spodaj ali me povprašate).
Moj vsakodnevni prehrambeni ciklus:
- Pred zajtrkom (5.30h): 5dl vode + 1 mala žlička C vitamina v prahu (žlička, ki je v paketu od DM-a C-vitamina) + 3dl pesinega soka.
- Zajtrk (6.00h): 100g rženega kruha + 1 zdenka sir + 2 žlici marmelade + 2dl mleka + 30g ovsenih kosmičev + 1l vode.
- Trening (7.00h).
- Po treningu (8.30h): 1 mala banana + 2 žlici navadnega jogurta + 2l tekočine.
- Počitek (od 11.30 do 12.30).
- Malica: 5 žlic navadnega jogurta + 20 g oreščkov (mešani - "študenten futer") + 2 l tekočine.
- Trening (ali od 14.00h do 17.00h ali od 16.00h do 19.00h). Tekočina na treningu - cca. 1l vode.
- Po treningu (ali ob 17.00h ali ob 19.00h): 2 banani + 1l vode.
- Večerja oziroma kosilo (ali ob 18h ali ob 20.00h): 70g riža ali 70g testenin + 2 paradižnika + 2 papriki + 20g vložene rdeče pese + 1 nariban korenček + 1 mala tunina ali 100g belega mesa + 2 mali žlički lanenega olja.
- Do spanja: 1l tekočine + 20g oreščkov.
---------------------------------
Kaj je glikemični indeks?
Glikemični indeks je število (običajno med 0 in 100), ki živila razvršča glede na to, kako zaužitje določenega živila vpliva na dvig krvnega sladkorja v primerjavi z referenčnim živilom, za katerega se določi, da ima glikemični indeks 100. Običajno se za referenčno živilo izbere raztopino glukoze. Višji glikemični indeks pomeni večji dvig sladkorja v krvi.Dosedanje meritve glikemičnih indeksov živil so razkrile zanimivo in – za mnoge prehranske strokovnjake – presenetljivo dejstvo: Predvidevanje, da imajo vsi enostavni sladkorji in s tem živila, ki vsebujejo sladkorje, višji glikemični indeks kot živila, ki vsebujejo kompleksne ogljikove hidrate, je NAPAČNO! V praksi to na primer pomeni, da ima krompir (škrob, ki ga vsebuje, je kompleksen ogljikov hidrat) več kot enkrat višji glikemični indeks kot jabolko in celo višji glikemični indeks kot namizni sladkor. Podobno velja za bel kruh, pokovko, lubenico itd.
Kako se meri glikemični indeks?
Razlog, da je zaenkrat glikemični indeks določen za zelo majhen delež živil, tiči v precej zahtevni metodi merjenja; ta se namreč opravlja na ljudeh – testirancih.Za vsako živilo je potrebno dobiti najmanj deset zdravih prostovoljcev. Ti nato zjutraj na tešče zaužijejo živilo, za katerega se določa glikemični indeks. To živilo mora vsebovati natanko 50g prebavljivih ogljikovih hidratov. Prostovoljcem se nato 2 uri, vsakih 15 – 30 minut, meri krvni sladkor. Rezultate meritev se zapisuje na graf, na katerem se na koncu izriše krivulja naraščanja sladkorja v krvi. Za konec se izračuna še površino pod dobljeno krivuljo (pŽivila).
Enak postopek se na isti skupini testirancev ponovi še enkrat (ne na isti dan), le da tokrat testiranci zaužijejo 50g glukoze. Tudi pri tem testu se na koncu izračuna površino pod krivuljo (pGlukoze).
Glikemični indeks prestavlja razmerje med pŽivila in pGlukoze pomnoženo s 100. Končni glikemični indeks je povprečje indeksov vseh testirancev.

Pomen glikemičnega indeksa
Ogljikovi hidrati so primarni vir energije za delovanje telesa. Po zaužitju se ogljikovi hidrati iz hrane najprej prebavijo do enostavnih sladkorjev in nato absorbirajo v krvni obtok, zaradi česar pride do porasta krvnega sladkorja. Delovanje telesa je najboljše, če je nivo krvnega sladkorja relativno konstanten, če torej ni večjega nihanja. V primeru, da krvni sladkor močno pade, se počutimo brez energije in postanemo lačni. Če se nivo krvnega sladkorja nenadoma poviša, pa se iz trebušne slinavke poveča izločanje hormona insulina. Insulin znižuje količino sladkorja v krvi, poleg tega pa odvečni sladkor spreminja v trigliceride, ki se nato shranjujejo v maščobne celice, zaradi česar se redimo.Večji in hitrejši ko je dvig sladkorja v krvi, več insulina se sprosti, čemur sledi večja pretvorba v trigliceride in hiter padec krvnega sladkorja. In najhitrejši dvig sladkorja povzročajo živila z visokim glikemičnim indeksom.
Uživanje živil z nizkim glikemičnim indeksom torej onemogoča nihanje krvnega sladkorja in s tem insulina, posledično pa tudi nihanje v počutju ter pomemben mehanizem za kopičenje odvečne telesne maščobe.
Na tem mestu pa velja še omeniti, da za močan dvig krvnega sladkorja ni odgovoren le glikemični indeks pač pa ima pri tem pomembno vlogo tudi količina zaužite hrane. Glikemični indeks v kombinaciji s količino zaužitih ogljikovih hidratov podaja t.i. glikemično obremenitev. V praksi to pomeni, da bo dvig krvnega sladkorja večji, če bomo zaužili 200g krompirja, testenin ali 50g čokolade, kot če bi si privoščili le košček čokolade. Torej lahko nivo krvnega sladkorja držimo pod kontrolo z omejevanjem uživanja ogljikovih hidratov ali z uživanjem ogljikovih hidratov z nizkim glikemičnim indeksom.
Glikemično obremenitev lahko izračunamo po formuli:
GO = GI/100 x količina prebavljivih ogljikovih hidratov
Visok glikemični indeks
Visoki glikemični indeks imajo enostavni ogljikovi hidrati in živila, kot so med, beli sladkor, beli kruh. Skupno jim je, da hitro vstopajo v krvni obtok in tudi naglo povečajo nivo sladkorja v krvi. To povzroči povečano izločanje hormona inzulin in hitro sprostitev energije.
Inzulinska past - sladkarije in še več sladkarij
Zaradi izločanja velikih količin inzulina vrednost glukoze v krvi hitro pade. Pride do pojava hipoglikemije, kar se kaže v dodatni želji po sladki hrani. Začaran krog se zapira - več sladkarij, večji padec sladkorja, ki spet zahteva nove sladkarije, ...
Srednji in nizki glikemični indeks - zdrava živila
Srednji in nizki glikemični indeks vsebujejo živila, ki imajo GI nižji od 50. To so grozdje, pomaranča, nesladkan jabolčni sok, beli riž, paradižnikova juha, čebula, ... Na internetu boste z lahkoto našli strani, ki imajo tabelo živil, razvrščenih po glikemičnih indeksih.

Po vnosu živil z nizkim GI občutek sitosti traja dlje in imamo tudi več energije. Hrana z nizkim GI je bogata s prehranskimi vlakninami - polnovredna žita, zelenjava, oreščki, sadje in semena.
Živila z nizkim in srednjim GI vsebujejo sestavljene ogljikove hidrate, ki:
- se dalj časa razgrajujejo
- počasi prehajajo v krvni obtok
- počasneje dvigujejo nivo glukoze v krvi
- postopoma povečujejo izločanje inzulina in
- so vir energije za daljše časovno obdobje.
Slabi ogljikovi hidrati
Ogljikovi hidrati, ki imajo glikemični indeks višji kot 50, močno in hitro povečajo nivo glukoze v krvi. Slaba novica je, da v današnji, sodobni prehrani predstavljajo največji delež.
Glikemični indeks je odvisen od več faktorje
Glikemični indeks živila je odvisen od več dejavnikov. Poleg sestave samega živila vplivajo na glikemični indeks tudi drugi faktorji:
- Kuhanje: če testenine kuhate preko časa, ki je napisan na embalaži, bodo skuhane mehkeje in večji bo tudi glikemični indeks. Testenine, ki jih skuhate na trdo (al dente), imajo manjši GI in so zato bolj zdrave.
- Zrelost: stopnja zrelosti sadja in zelenjave, glikemični indeks je odvisen od tega, kje in kako je bilo živilo skladiščeno.
- Vlaknine: sadje vsebuje vlaknine, ki so zaslužne, da se nivo sladkorja v krvi dvigne počasneje. Če iz istega sadeža pripravite sok, bo le ta imel zaradi tega višji glikemični indeks.
- Črna ali bela moka: Izdelki iz črne oz. polnovredne moke imajo zaradi vsebnosti vlaknin manjši glikemični indeks. Bela moka je prečiščena moka, ima precej manj vlaknin in večji glikemični indeks. Zato so polnozrnate testenine bolj zdrave kot bele, črn kruh bolj kot bel, integralni riž bolj kot refinirani, ..
- Toplotno obdelano živilo bo imelo višji GI kot surovo živilo.
- Pri vsakem človeku drugačno: vpliv hrane na krvni sladkor se razlikuje od osebe do osebe. Prav tako lahko pri isti osebi skozi večkratna testiranja z istim živilom dobimo povsem različne rezultate - le ti so odvisni od začetne vrednosti sladkorja v krvi, inzulinske odpornosti (rezistence) in še nekaterih drugih faktorjev.
- Mešani obroki: glikemični indeks pri mešanih obrokih ni mogoče izračunati samo s seštevanjem vrednosti GI posameznih živil, ki sestavljajo obrok
- Glikemični indeks je številka, ki je izračunana za obrok s točno določeno količino ogljokovih hidratov (50 gramov). Večja ali manjša količina lahko vpliva na drugačno vrednost GI.
GLIKEMIČNI INDEKS
“Beli riž je v obliki, kakršno uživamo na Zahodu, močno obdelano živilo in prava prehranska katastrofa” pravi Michel Montignac avtor knjig Prehrana po Montignacu, Jem, torej hujšam in MONTIGNACOVA metoda v teoriji in praksi. Pravi tudi: “Čim nižji je glikemični indeks ogljikovih hidratov, ki jih pojeste, tem manjša bo vaša teža.”
Danes ogljikove hidrate razvrščamo glede na to, koliko lahko zviša raven krvnega sladkorja oziroma glukoze v krvi po glikemičnem indeksu. Glikemični indeks živil, ki jih uživate, neposredno vpliva na vašo težo in zdravje.Ogljikovi hidrati z veliko sladkorja imajo GI nad 50. Pri živilih z zmernim GI, ki vsebujejo manjše količine sladkorja, se vrednost GI giblje med 35 in 50, živila z malo sladkorja pa imajo razmeroma nizke vsrednosti Gi – 35 in manj. Glikemični indeks ne pomaga samo sladkornim bolnikom
Ena od prvih nalog, ki jih pred bolnike z na novo diagnosticirano sladkorno boleznijo tipa 2 običajno postavi zdravnik, je zmanjšanje telesne teže.
Naloga ni lahka niti za zdravega človeka, kaj šele za bolnega. Diete, take in drugačne, velik del ljudi spremljajo praktično iz mladosti, in mnogi se desetletja vrtijo v krogu hujšanja in vnovičnega pridobivanja telesne teže. Samo približno 20 odstotkov ljudi ima zaradi genetskih predispozicij bazalni metabolizem hiter in lahko jedo vse in veliko, pa se njihov indeks telesne teže ne bo dvignil nad 25. Vsi drugi so obsojeni na boj s kilogrami.
Optimalno: čimbolj konstantna raven sladkorja v krvi
Naše telo za svoje telo potrebuje energijo, ki jo v največji meri dobi iz ogljikovih hidratov. Ti se, ko jih zaužijemo, v prebavilih spremenijo v enostavne sladkorje in preidejo v kri. Zato pride do dviga sladkorja v krvi, zaradi česar trebušna slinavka začne izločati več inzulina, hormona, katerega naloga je, da odstranjuje viške glukoze iz krvi. Spreminja jih v trigliceride, ki se nalagajo v maščobne celice in povzročajo, da se redimo. Idealno bi bilo, da bi bil nivo sladkorja v krvi čimbolj konstanten, kar je praktično nemogoče doseči. Nivo glukoze v krvi se poveča vsakič, ko nekaj pojemo, vendar pri nekaterih živilih zelo hitro, pri drugih pa počasi.
Inzulin polni maščobne celice
Glikemični indeks je leta 1981 »iznašel« dr. David Jenkins kot pomoč sladkornim bolnikom pri nadzoru sladkorja v krvi. Živila je razvrstil glede na to, kako hitro se spremenijo v glukozo in dvignejo krvni sladkor. Laično rečeno: kako hitro »pridejo« v kri. Prej, kot se to zgodi, bolj in hitreje se dvigne glukoza v krvi in več inzulina telo potrebuje, da »normalizira« stanje. Več inzulina pa pomeni tudi več pretvorbe glukoze v trigliceride in hitrejši padec krvnega sladkorja (ki se »naloži« v maščobne celice, namesto da bi ostal v krvi in se porabljal za energijo), zato prej postanemo znova lačni. Višji, ko je glikemični indeks živil, večji in hitrejši dvig sladkorja v krvi povzroči. Tako ob uživanju hrane z visokim glikemičnim indeksom pridobivamo maščevje, čeprav hrana, ki jo jemo, sploh ni mastna. Opozoriti je treba, da dvig glukoze ni povezan samo z vrsto živila, pač pa tudi z njegovo količino. Več živil z nizkim glikemičnim indeksom bomo uživali in bolj bomo skrbeli za to, da bomo jedli večkrat in v manjših količinah (veliko hrane naenkrat namreč pomeni večji porast sladkorja v krvi – že zaradi količine same), manj se bomo (ob enaki telesni aktivnosti) redili. Na spisku živil z nizkim glikemičnim indeksom najdemo pravzaprav večino živil, ki jih uvrščamo med zdravo hrano.
Pasti glikemičnega indeksa
Glikemični indeks je tako lahko sladkornim bolnikom (pa tudi vsem ostalim) v veliko pomoč pri načrtovanju obrokov, vendar ima tudi svoje slabe plati. Največja je, da se njegova vrednost s predelavo (kuhanjem, mletjem …) ali zaradi naravnih vplivov spremeni. Primer za slednje je zorenje, kjer ima lahko zelo zrel sadež za 50 odstotkov višji glikemični indeks kot normalno zrel. Tudi razkuhan krompir ali testenine imata višji glikemični indeks kot pravno prav kuhana, spremenijo ga tudi vsi dodatki živilom (na primer sol pri arašidih). Glikemični indeks ni poznan za vsa živila, preračunan pa je na povprečno zdravo populacijo. Vendar se ljudje glede tega, kako presnavljamo hrano, zelo razlikujemo. Isto živilo tako lahko pri nekom s stališča glikemičnega indeksa »povzroči« pričakovani dvig glukoze v krvi, lahko nekaj večjega, lahko pa tudi manjšega.
Živilom, ki imajo glikemični indeks več kot 50, se je treba izogibati, živila z glikemičnim indeksom več kot 40 pa uživati v normalnih količinah. Brez omejitev lahko uživamo živila z glikemičnim indeksom pod 50, vendar tudi tu pri količini velja »zdrava pamet«. Za začetek je pametno sestaviti okvirni tedenski jedilnik, sestavljen iz petih dnevnih obrokov, pri čemer upoštevamo tudi prehransko piramido in pravilo najmanj petih enot sadja in zelenjave na dan. Res nam to vzame nekaj časa, vendar imamo potem mir in se lahko prenehamo obremenjevati s hrano. Hrana je v osnovi namreč zgolj in samo sredstvo, ki ga potrebujemo, da lahko živimo, vendar je od tega, KAKŠNO hrano bomo izbrali in KOLIKOKRAT na dan bomo jedli, zelo odvisna kakovost našega življenja. S tega vidika je hrana tudi zdravilo. Ko nam zdravnik predpiše zdravila, ki jih moramo jemati ob določenih urah, niti pomislimo ne, da se njegovih navodil ne bi držali in bi na primer »preskočili« dve tableti, potem pa jih zvečer vzeli več. Zakaj je torej pri hrani, ki je eno od najmočnejših zdravil, tako drugače? Zakaj čez dan mirno »preskočimo« obroke in se potem popoldne in zvečer, ko je naše telo tik pred tem, da odpove, najemo preko vseh meja? Človek mora jesti petkrat na dan in to živila, za katera ga je »programirala« narava.Tabela glikemičnih indeksov (GI) nekaterih živil
Preglednica po glikemičnem indeksu živil:
Koruzni sirup 115
Glukoza (dekstroza) 100
Modificiran škrob 100
Maltoza (pivo) 110
Glukozni sirup 100
Pšenični ali rižev sirup 100
Škrob 95
Ocvrt krompir 95
Krompir, pečen v pečici 95
Riževa moka 95
Brezglutenski beli kruh 90
Lepljiv riž 90
Krompirjeva moka 90
Zelena (kuhana) 85
Hamburger 85
Instant ali parboiled riž 85
Bela francoska štruca 85
Kuhano korenje 85
Koruzni kosmiči 85
Med 85
Popcorn 85
Kuhana bela repa 85
Pire krompir 80
Lubenica 75
Krof 75
Buča 75
Bela žemlja 70
Keksi 70
Koleraba 70
Gazirane, sladkane pijače 70
Rogljič 70
Njoki 70
Olupljen kuhan krompir 70
Polenta 70
Rižev kruh 70
Prepečenec 70
Beli riž 70
Beli kristalni sladkor 70
Čokoladna tablica 70
Koruzna moka 70
Datelj 70
Testenine iz bele moke 70
Čips 70
Rižota 70
Rjavi sladkor 70
Kostanj 65
Mars, Sneakers, Nuts ipd. 65
Rozine 65
Neolupljen kuhan krompir 65
Pesa (kuhana) 65
Marmelada (sladkana) 65
Džem (sladkan) 65
Muesli (sladkan s sladkorjem ali medom) 65
Ananas v pločevinki 65
Rženi kruh 65
Sladka koruza, koruza 65
Marelice v pločevinki 60
Majoneza 60
Mlečni kruh 60
Pica 60
Banane (zrele) 60
Sladoled (s sladkorjem) 60
Melone 60
Ovsena moka in kosmiči 60
Ravioli 60
Ketchup 55
Gorčica 55
Čokolada v prahu 55
Suši 55
Mangov sok (nesladkan) 55
Čokoladni namaz za kruh 55
Breskve v pločevinki 55
Špageti (razkuhani ali dobro kuhani) 55
Jejte v zelo omejenih količinah:
Rjavi, nebrušen riž 50
Makaroni (iz pšenice durum) 50
Muesli brez sladkorja 50
Ananasov sok brez sladkorja 50
Polnozrnate testenine 50
Jabolčni sok (nesladkan) 50
Keksi (polnozrnati, brez sladkorja) 50
Žitne ploščice, energijske (brez sladkorja) 50
Sok iz brusnic (nesladkan) 50
Kivi 50
Mango (svež sadež) 50
Kaki 50
Ječmen 45
Brusnice 45
Grozdje (svež sadež) 45
Pomarančni sok (sveže stisnjem in nesladkan) 45
Rž 45
Paradižnikov sok (sladkan) 45
Banane (nezrele) 45
Kokos 45
Sok grenivke (nesladkan) 45
Zeleni grah (konzerviran) 45
Ananas (svež sadež) 45
Polnovredni prepečenec 45
Špageti 40
Kokosovo mleko 40
Posušene fige 40
Ovseni kosmiči (nekuhani) 40
Kikirikijevo maslo (brez sladkorja) 40
Pira 40
Polnovredni kruh s kvasom 40
Korenčkov sok (nesladkan) 40
Posušene marelice 40
Posušene slive 40
Bob – surov 40
Oves 40
Jejte brez omejitev:
Marelice (svež sadež) 30
Korenje (surovo) 30
Česen 30
Džem (brez sladkorja) 30
Mleko 30
Mleko v prahu ali sveže 30
Paradižnik 30
Leča 30
Stročji fižol 30
Grenivke 30
Marmelada brez sladkorja 30
Hruške (svež sadež) 30
Skuta 30
Mandarine, tangerine 30
Surova repa 30
Grah (sveži) 35
Sezamovo seme 35
Pomaranče (svež sadež) 35
Slive (svež sadež) 35
Sončnična semena 35
Paradižnikova omaka (brez sladkorja) 35
Jogurt 35
Jabolko (svež sadež) 35
Rjavi fižol 35
Fige (svež sadež) 35
Sladoled s fruktozo 35
Nektarine (svež sadež) 35
Breskve (svež sadež) 35
Granatno jabolko (svež sadež) 35
Kompot brez sladkorja 35
Paradižnikov sok 35
Beli fižol 35
Kvas 35Borovnice 25
Temna čokolada (več kot 70 % kakava) 25
Kosmulje 25
Kikirikijev namaz, pire (nesladkan) 25
Rdeče grozdičje 25
Jagode (svež sadež) 25
Lešnikov namaz (nesladkan) 25
Robidnice 25
Češnje 25
Zelena leča 25
Malina (svež sadež) 25
Grah posušen 25
Mandljev namaz (nesladkan) 25
Mandljevo mleko 20
Bambus 20
Jajčevci 20
Limonin sok – nesladkan 20
Fruktoza, sadni sladkor 20
Tofu 20
Artičoke 20
Palma areka 20
Kakav v prahu brez sladkorja 20
Sojino mleko 20
Šparglji 15
Otrobi (ovseni, pšenični.) 15
Brstični ohrovt 15
Zelena 15
Cikorija, endivija 15
Bučke 15
Janež 15
Ingver 15
Por 15
Olive 15
Kikiriki 15
Pistacija 15
Kislo zelje 15
Sladka paprika 15
Mandlji 15
Črni ribez 15
Brokoli 15
Zelje 15
Cvetača 15
Čili 15
Kumare 15
Kalčki 15
Lešniki 15
Gobe 15
Čebula 15
Hren 15
Zelena solata 15
Šalotka 15
Soja 15
Špinača 15
Orehi 15
Avokado 10
Kis 5
Začimbe(peteršilj, bazilika, origano, cimet, vanilija) 5
Raki 5 (vir Gorenjski glas)
Če ste zelo občutljivi na sladkor, v tem primeru se prehranjujte po načelu srednjega glikemičnega indeksa. Srednji glikemični indeks
Glikemični indeks je ustvaril dr. David Jenkins, zato da bi pomagal diabetikom lažje nadzorovati raven inzulina. Diabetiki, športniki, estetski atleti in tudi vsi tisti, ki želimo zmanjšati delež maščob oz. shujšati, želimo, da je količina našega krvnega sladkorja in inzulina čimbolj stalna.
In ravno glikemični indeks pove hitrost porasta krvnega sladkorja. Višji GI ima neko živilo, hitrejši porast krvnega sladkorja povzroči. Hiter porast sladkorja v krvi ima na kratko tri negativne učinke:
Zaradi hitrega porasta sladkorja v krvi hitro naraste količina inzulina, zato se velik del našega krvnega sladkorja spremeni v maščobo. Človeško telo v krvi skladišči za približno 80 kalorij sladkorja. Torej ob zelo hitrem porastu krvnega sladkorja pridobivamo tako odvečno maščobo, tudi če ne jemo mastne hrane.
Višek inzulina porablja glukozo, namenjeno možganom. Če pade količina sladkorja tudi v možganih, postanemo depresivni, brez volje in motivacije za delo, trening, počutimo se slabo, pogosto dobimo napad lakote in se znova zatečemo k hrani.
Inzulin bistveno upočasni oz. ustavi porabo odvečnih maščob kot vir energije. Torej vpliva na maščobni metabolizem, tako da začne telo naenkrat varčevati z maščobami.
Tole je pa nekaj živil in njihov GI:
100 - glukoza
36 - jabolko
36 - hruška
36 - polnozrnati špageti
35 - energij. tablica (Power bar)
34 - čokoladno mleko
33 - PR bar
33 - jogurt, sladkan
32 - posneto mleko
31 - sojino mleko
31 - suhe marelice
30 - zelen fižol
30 - banana, polzrela
29 - leča
27 - mleko, polnomastno
25 - grenivka
25 - breskve
25 - ječmen
24 - slive
23 - fruktoza 22 - češnje
18 - soja
14 - arašidi
14 - nemasten jogurt, 0,1 %
95 - francoski kruh
91- Gatorade
85 - pečen krompir
84 - corn flakes (koruzni kosmiči)
83 - krompir, instant
82 - rižev krispy
82 - riževi keksi
82 - krompir iz mikrovalne pečice
80 - vanilijevi vaflji
76 - krof
76 - pomfri
74 - graham krekerji
74 - slani keksi
74 - pire krompir
73 - med
73 - zrnat čips
72 - lubenica
72 - smoki
71 - korenček
70 - beli kruh
70 - toast
69 - drobtine
68 - pijače kot npr. Fanta
68 - čokoladica Mars
67 - lešniki
66 - ananas
66 - gobova juha
65 - sladkor
65 - instant ovseni kosmiči
65 - rogljički
64 - rozine
64 - vložene marelice
64 - rdeča pesa
64 - makaroni s sirom
61 - sladoled
61 - hamburger (kruh)
60 - otrobi
60 - sirova pica
59 - borovničeva torta
57 - pomarančni sok
57 - testo za pico
56 - kuhan krompir
56 - bel riž, dolgozrnat
55 - rjav riž
55 - keksi iz ovsene moke
55 - jagodna marmelada
55 - marelična marmelada
55 - pop corn
55 - sadni koktajl
55 - koruza
55 - mango
54 - sladki krompir
54 - krompirjev čips
53 - grobo mlet polnozrnat kruh
52 - banana, dobro zrela
52 - kivi
50 - fižol v pločevinki
49 - ovseni kosmiči
49 - sirovi tortelini
49 - čokolada
48 - kuhan fižol
48 - grenivkin sok
47 - riž, beli, kuhan na pari
46 - laktoza
44 - juha iz leče
44 - kosmiči z veliko vlaknin
43 - grozdje
43 - pomaranča
43 - puding
42 - polnozrnati muesli
41 - špageti (brez omake)
41 - polnozrnat kruh
41 - jabolčni sok (nesladkan)
37 - paradižnikova juha
Na internetu lahko najdete lepo oblikovane tabele GI
High GI foodstuff/product
Koruzni sirup 115Maltoza* (pivo) 110Glukoza (dekstroza) 100Glukozni sirup 100Modificiran škrob 100Pšenični ali rižev sirup 100Ocvrt krompir 95Škrob 95Krompir, pečen v pečici 95Puffed amaranth 95Riževa moka 95Amaranth, seeds 90Brezglutenski beli kruh 90Krompirjeva moka 90Lepljiv riž 90Kuhano korenje 85Zelena (kuhana) 85Koruzni kosmiči 85Hamburger -žemlja 85Med 85Instant ali parboiled riž 85Ind.predelana koruzna moka 85Pastinak 85Pop corn (brez sladkorja) 85Spihan riž 85Riževa sladica (puding) 85Tapioka 85Kuhana bela repa 85Bela francoska štruca 85Bela pšenična moka 85Fava bean, broad bean, horse bean (cooked) 80Pire krompir 80Krof 75Lazanja (bela moka) 75Buča 75Riževo mleko (sladkano) 75Vaflji (s sladkorjem) 75Lubenica 75Bagels 70Beli kruh - žemljica 70Keksi 70Brioš 70Koleraba 70Čokoladna tablica (s sladkorjem) 70Koka kola, sodavica in druge sladke pijače 70Koruzna moka 70Rogljič 70Datelj 70Njoki 70Matzo bread (white flour) 70Proso 70Melasa 70Kaša 70Testenine iz bele moke 70Olupljen kuhan krompir 70Rafiniran ječmen 70Polenta 70Čips 70Ravioli (soft wheat) 70Rafinirana žita (s sladkorjem) 70Rižev kruh 70Rižota 70Prepečenec 70Special K™ 70Beli riž 70Tacos 70Beli kristalni sladkor 70Rjavi sladkor 70Pesa (kuhana) 65Kostanj 65Kus kus 65Hovis, brown bread (with leaven) 65Marmelada (sladkana) 65Javorjev sirup 65Džem (sladkani) 65Mars®, Sneakers®, Nuts®, itd.. 65Muesli (sladkani s sladkoprjem ali medom) 65Panapen, breadfruit, breadnut 65Ananas v pločevinki 65Rozine 65Rženi kruh (30% ržene moke) 65Sorbet (sladkan) 65Sladka koruza, koruza 65Tamarind, Indian date (sweet) 65Džem s sladkorjem 65Neolupljen kuhan krompir 65Polnozrnati kruh 65Marelice (konzervirane v sirupu) 60Banane (zrele) 60Blanširan ječmen 60Sladoled (s sladkorjem) 60Lasagna (hard wheat) 60Dolgozrnati riž 60Majoneza (industrijska, sladkana) 60Melone 60Mlečni kruh 60Ovsena moka in kosmiči 60Pizza 60Ravioli 60Bulgur wheat (cooked) 55Butter cookies, shortbread, spritz biscuit (flour, butter, sugar) 55Japanese plum, loquat 55Ketchup 55Mangov sok (nesladkan) 55Manioc, mandioca, yucca, Cassava (bitter) 55Manioc, mandioca, yucca, cassava (sweet) 55Gorčica (sladkana) 55Nutella® 55Papaja (svež sadež) 55Breskve v pločevinki, sladkane 55Čokolada v prahu (sladkana) 55Ravioli (durum pšenica) 55Rdeči riž 55Špageti (dobro kuhani) 55Sushi 55Tagliatelle (dobro kuhane) 55
Medium Gi foodstuff/product
All Bran™ 50Jabolčni sok (nesladkan) 50Basmati riž 50Keksi (polnozrnati, brez sladkorja) 50Rjavi, nebrušen riž 50Žitne ploščice, energijske (brez sladkorja) 50Chayote, chocho, pear squash, christophine 50Sok iz brusnic (nesladkan) 50Jerusalem artichoke 50Kivi 50Makaroni (iz pšenice durum) 50Mango (svež sadež) 50Muesli brez sladkorja 50Kaki 50Ananasov sok brez sladkorja 50Indijski krompir 50Polnozrnate testenine 50Banane (nezrele) 45Ječmen, polnozrnati 45Rjavi basmati riž 45Capellini testenine 45Kokos 45Brusnice 45Sok grenivke (nesladkan) 45Grozdje (belo in rdeče-svež sadež) 45Zeleni grah (konzerviran) 45Pomarančni sok (sveže stisnjem in nesladkan) 45Ananas (svež sadež) 45Rž (integralna; moka, kruh) 45Polnovredni prepečenec 45Paradižnikov sok (sladkan) 45Polnovredna žita (brez sladkorja) 45Špageti al dente (5 min.kuhanja) 40Polnovredni kruh s kvasom 40Ajda (integralna; moka ali kruh 40Korenčkov sok (nesladkan) 40Kokosovo mleko 40Posušene marelice 40Posušene fige 40Posušene slive 40Egyptian wheat, kamut 40Bob - surov 40Testenine iz integralne pšenice (al dente) 40Kidney/pinto beans (tin/can) 40Laktoza 40Matzo bread (integral flour) 40Ovseni kosmiči (nekuhani) 40Oves 40Kikirikijevo maslo (brez sladkorja) 40Pumpernickel bread 40Shortbread, spritz biscuit (integral flour, no sugar added) 40Sorbet (nesladkan) 40Pira, integralna 40Tahin 40
Low GI foodstuff/product
Adzuki fižol 35Jabolko (svež sadež) 35Dušena jabolka35Rjavi fižol 35Zelena 35Čičerikina moka 35Chick peas, garbanzo beans (tin/can) 35Chinese noodles (hard wheat), noodles 35Cranberry bean, borlotti bean, Roman bean 35Dijon type mustard 35Posušeni paradižniki 35Fige (svež sadež) 35Grah (sveži) 35Sladoled s fruktozo 35Indian corn 35Nizek-lisast fižol 35Sezamovo seme 35Nektarine (svež sadež) 35Pomaranče (svež sadež) 35Breskve (svež sadež) 35Slive (svež sadež) 35Granatno jabolko (svež sadež) 35Quinoa, hie 35Dušeno sadje, kompot (brez sladkorja) 35Sončnična semena 35Paradižnikov sok 35Paradižnikova omaka (brez sladkorja) 35Wasa™ kruhki z vlakninami (24%) 35White almond paste/puree (unsweetened) 35Beli fižol 35Divji riž 35Kvas 35Jogurt 35Marelice (svež sadež) 30Rjava leča 30Korenje (surovo) 30Chick peas, garbanzo beans 30Chinese noodles (made from soy or mung beans) 30Stročji fižol 30Česen 30Grenivke 30Džem (brez sladkorja) 30Marmelada brez sladkorja 30Mleko 30Hruške (svež sadež) 30Mleko v prahu ali sveže 30Skuta 30Scorzoneras 30Mandarine, tangerine 30Paradižnik 30Surova repa 30Rumena leča 30Robidnice 25Borovnice 25Češnje 25Temna čokolada (več kot 70% kakava) 25Flageolet beans, fayot beans 25Kosmulje 25Zelena leča 25Hummus, homus, humus 25Mung beans, moong dal 25Kikirikijev namaz, pire (nesladkan) 25Malina (svež sadež) 25Rdeče grozdičje 25Grah posušen 25Jagode (svež sadež) 25Mandljev namaz (nesladkan) 25Lešnikov namaz (nesladkan) 25Mandljevo mleko 20Artičoke 20Bambus 20navadna čokolada (>85% kakava) 20Jajčevci 20Palma areka 20Limonin sok - nesladkan 20Kakav v prahu (brez dpdanega sladkorja) 20Fruktoza, sadni sladkor 20Sojino mleko 20Tofu 20West Indian cherry, acerola 20Agava (sirup) 15Mandlji 15Šparglji 15Črni ribez 15Otrobi(ovseni, pšenični.) 15Brokoli 15Brstični ohrovt 15Zelje 15Cashew nut, acajou 15Cvetača 15Zelena 15Cereal shoots (soy or mung bean sprouts, etc.) 15Cikorija, endivija 15Čili 15Bučke 15Kumare 15Janež 15Kalčki 15Ingver 15Lešniki 15Por 15Gobe 15Olive 15Čebula 15Kikiriki 15Pesto 15Physalis, golden gooseberry, Cape gooseberry, Chinese lantern, husk tomato 15Pinjole 15Pistacija 15Hren 15Runner beans, Italian flat beans 15Zelena solata 15Kislo zelje 15Šalotka 15Sorrel dock 15Soja 15Spinach beet, perpetual spinach 15Špinača 15Sladka paprika (rdeča in zelena) 15Orehi 15Avokado 10Raki 5Začimbe(peteršilj, bazilika, origano, cimet, vanilija) 5Kis 5
Dobre in slabe maščobe
Mogoče vas bo presenetilo, da vse vrste maščob ne škodijo našemu zdravju. Mnoge maščobe vsebujejo koristne hranilne snovi, poleg tega pa hrani dodajo okus in aromo.
Maščobe so pomemben vir energije in so pomembni gradniki celic v našem telesu. Določene vrste maščob pomagajo ohranjati zdravo srce. Pomembna torej ni le količina, temveč predvsem vrsta zaužitih maščob.
Katere so različne vrste maščob?
Dobre maščobe
Slabe maščobe
Pomembne omega maščobne kisline
Poznamo dve veliki skupini nenasičenih maščobnih kislin, omega 6, ki nastanejo iz linolne kisline, in omega 3, ki nastanejo iz linolenske kisline. Vloga nenasičenih maščob (ali nenasičenih maščobnih kislin) v telesu je izredno pomembna. Iz njih namreč nastajajo prostaglandini 1,2 (iz omega 6) in 3 (iz omega 3), ki imajo pomembno funkcijo pri preprečevanju nastajanja krvnih strdkov, ugodno učinkujejo na napetost žilne stene, znižujejo krvni tlak, urejajo ravnovesje vode v telesu, blažijo vnetja in bolečine, izboljšajo delovanje živčevja in imunskega sistema, izboljšujejo učinek inzulina in s tem urejajo raven sladkorja v krvi. Prostaglandini 3 pomembno vplivajo na delovanje možganov, večajo sposobnost učenja in koordinacije, izboljšujejo razpoloženje in vid ter nadzirajo raven holesterola in trigliceridov v krvi.
Omega 6
Osnovna je linolna kislina; njen najbogatejši vir so sončnično, sezamovo, laneno in bučno seme. Linolno kislino moramo zaužiti s hrano. V telesu se pretvori (konvertira) v gama linolensko kislino (GLK), ki se nahaja tudi v svetlinovem in boračevem olju, ta pa nato v di homo gama linolensko kislino (DGLK), iz katere nastaneta prostaglandina 1 in 2.
Omega 3
So bolj polinenasičene kot omega 6 in jih v telesu modernega človeka primanjkuje bolj kot omega 6. Osnovna je alfa linolenska kislina, ki jo moramo zaužiti s hrano. Veliko jo je najti v planktonu, v mesojedih ribah pa se pretvori v bolj nenasičene (in aktivne) oblike, tako kot v človeškem telesu. Od rastlinskih virov jo največ vsebuje laneno, bučno in konopljino seme oziroma olja iz teh semen. V človeškem telesu se alfa linolenska kislina pretvori v bolj aktivne in bolj nenasičene oblike, v eikozapentoično kislino (EPK) in dokozaheksoično kislino (DHK), iz katerih nastane prostaglandin 3. Mesojede ribe osnovne omega 3 maščobne kisline, alfa linolenske, ne vsebujejo, zato pa vsebujejo EPK in DHK. Največ ju je v lososu, tunini, slaniku, skuši, morskem psu, mečarici. Človek lahko te omega 3 maščobne kisline, ki so že konvertirane, uporabi veliko hitreje kot tiste iz rastlinskih virov.
Dvajset odstotkov kaloričnih potreb
Maščobe naj bi predstavljale 20 odstotkov kaloričnih potreb v človekovi dnevni prehrani, od tega bi moralo biti 6 odstotkov nasičenih maščob (živalske maščobe), 7 odstotkov mononenasičenih (olivno olje), 4 odstotki omega 6 in 3 odstotki omega 3 maščobnih kislin. Za zadovoljitev dnevnih potreb po polinenasičenih maščobnih kislinah bi bilo treba vsak dan zaužiti veliko žlico lanenega semena (ali kapsule DHK in EPK) ter dve žlici mešanice semen sezama, sončnic ali buč oziroma svetlinovo ali boračevo olje v kapsulah.
Transmaščobne kisline
Transmaščobne kisline nastanejo v procesu rafiniranja rastlinskih olj in hidrogenizacije rastlinskih olj; s slednjo nastanejo margarine (olja se strdijo), hidrogenizirana olja pa so tudi sestavina številnih vrst industrijsko pripravljene hrane (različne kreme, rastlinske smetane, kava z dodatki, na primer kapučino itd.). Škodljive so same po sebi, poleg tega preprečujejo, da bi telo uporabilo koristne mono- in polinenasičene maščobne kisline.
O oljih in maščobah nasploh je dobro vedeti tudi tole: škodljive in neučinkovite lahko postanejo tudi zaradi nepravilnega skladiščenje in napačne uporabe. Zrak, svetloba in vročina povzročijo oksidacijo, v telesu nato nastajajo škodljivi prosti radikali. Na vročino sta najmanj občutljiva maslo in olivno olje.
Prednosti omega 6 in omega 3 maščobnih kislin:
- preprečevanje nastajanja krvnih strdkov,
- ugodno učinkujejo na napetost žilne stene,
- znižujejo krvni tlak,
- urejajo ravnovesje vode v telesu,
- blažijo vnetja in bolečine,
- izboljšujejo delovanje živčevja in imunskega sistema,
- izboljšujejo učinek inzulina in s tem urejajo raven sladkorja v krvi.